צוללים בים של משאפים
בתקופה האחרונה נצפית עליה בכמות המשאפים לטיפול במחלות ריאה, עליה אשר מובילה לבלבול אצל רופאי המשפחה והמטופלים. בחודש האחרון איגוד רופאי המשפחה בסיוע רופאי ריאות ורוקחים קליניים החל בפרויקט ייחודי של הדרכת רופאי משפחה, על השימוש הנכון והתאמת משאף למטופל.
מחלות ריאה חסימתיות- אסטמה וCOPD- (מחלת ריאות חסימתית כרונית, המתפתחת בעיקר אצל מעשנים), הן מחלות שכיחות מאד באוכלוסייה והטיפול בהן מתבסס על שימוש במשאפים באופן קבוע. כבר בעת העתיקה נהגו לחלוט צמחי מרפא ולשאוף את האדים שלהם כטיפול בהפרעות נשימתיות, ועם התקדמות הרפואה הומצאו תכשירים שונים המכילים תרופות אפקטיביות לטיפול במחלות דרכי האוויר. בתחילה הטיפול היה באינהלציות הדורשות ציוד מתאים וזמן ממושך של אידוי התרופה הפעילה עד הגעתה לריאות המטופל, אך בעשורים האחרונים תוך שימוש בטכנולוגיה הולכת ומתקדמת, הומצאו המשאפים, מכשירים אשר באמצעותם ניתן להחדיר את התרופה לריאות באופן מהיר, יעיל ומדויק. עם השנים השתכללו המשאפים ולאחרונה נכנסו לשוק מספר משאפים מודרניים, בהם גם משאפי תרסיס שהשימוש בהם קל ונח ולרוב אינו דורש קואורדינציה וכוח שאיפה
אך 'אליה וקוץ בה'… בשנים האחרונות, עם הבנת הצורך והחשיבות של הטיפול הנכון במחלות ריאה, חברות התרופות ייצרו משאפים רבים מאד. אמנם המשאפים החדשים הם בעלי טכנולוגיות מתוחכמות שמייעלות יותר את הגעת התרופה לריאות, אך ריבוי המשאפים ואופני השימוש השונים בהם, יוצרים אצל המטופלים, הרוקחים ואף רופאי המשפחה מצב של בלבול, חוסר התמצאות ונטילה לא נכונה של המשאף. כתוצאה מכך אצל חולים רבים הטיפול במשאף מסתבר כלא יעיל דיו ואינו משיג את התוצאות המצופות, כלומר, אינו מסייע או מקל על החולה. ריבוי המשאפים מוביל גם לחוסר בהתאמת המשאף הנכון למטופל, ובהדרכה לקויה באשר לאופן השימוש (השונה בין משאף למשאף). מחקר גדול שבדק כיצד נוטלים 45,000 אנשים הסובלים ממחלות ריאה שונות את המשאף שלהם, מצא כי רק 30% נטלו את המשאף בצורה נכונה.
נוכח התובנה שמחלות מערכת הנשימה הינן מחלות חשובות ושכיחות המשפיעות בצורה ניכרת על איכות ותוחלת החיים – העדר התאמה נכונה של המשאף לחולה כמו גם הדרכת שימוש לא נכונה או לא מספקת, מובילים לטיפול לא נכון שיכול להוביל לחוסר איזון של מחלת הריאות, סימפטומים חמורים והתלקחויות חריפות ומסכנות חיים.
אם כן, מי אחראי להתאמת המשאף ולהדרכת החולה ועד כמה מתבצעות בדיקות מעקב המוודאות שימוש נכון והשגת תוצאות? באילו מקרים יש לפנות לרופא המשפחה ומתי צריך לפנות לרופא ריאות?
רופא המשפחה נמצא בחזית הטיפול בחולי אסטמה ו-COPD. באחריותו לטפל ראשונית במטופל, לדאוג לאיזון המחלה ולהפנותו להתייעצות עם רופא ריאות ולביצוע הבדיקות הנדרשות לאבחנה ולהתאמת הטיפול. רופא המשפחה גם אחראי לזמן את החולה לביקורת ולבדיקות מעקב באמצעותן ניתן לוודא שהטיפול הניתן נלקח בצורה הנכונה ומשיג את התוצאות המצופות.
עפ"י ההנחיות, עם קבלת המשאף (הניתן במרשם רופא בלבד), על הרוקח ו/או רופא המשפחה להדריך את החולה בשימוש ואף לוודא שימוש נכון במשאף, אולם כיצד ניתן לצפות מרופאי המשפחה ומהרוקחים להדריך את החולים בעוד הצוות הרפואי אינו עובר הדרכה והכשרה מספקת בהבדלים בין המשאפים השונים ובאופני השימוש השונים בהם? חברות התרופות המייצרות ומשווקות את המשאפים, מבינות את חומרת הבעיה וביחד עם איגוד רופאי המשפחה, נוקטות בצעדים לשיפור המצב.
בחודש האחרון הוקם צוות הדרכה ייחודי של רופאי ריאות, רופאי משפחה, רוקחים קליניים ופיזיותרפיסטים מומחי נשימה אשר בנה והעביר סדרה של סדנאות הדרכה לרופאי משפחה ברחבי הארץ. במסגרת המיזם הועברו הרצאות מכוונות על ניהול נכון של מחלות ריאה וסדנאות אינטראקטיביות בהן הועשרו הרופאים בידע ולמדו באופן מוחשי עד כמה שונה אופן השימוש בין משאף למשאף ועד כמה שימוש לא נכון אינו יעיל.
מתן טיפול במשאף לחולה במחלת ריאות מחייב לעמוד בקריטריונים בלתי מתפשרים שבראשם: אבחנה מדויקת של המחלה, התאמה מדויקת של סוג המשאף, הדרכה קפדנית של החולה וביצוע ביקורת ובדיקות מעקב אחר יעילות הטיפול ומצב המחלה. אי עמידה בקריטריונים אלה כולם, נוגדת את ההנחיות ומובילה לטיפול לקוי בחולים. בשנה האחרונה האיגוד הישראלי לרפואת ריאות, איגוד רופאי המשפחה, האיגוד הישראלי לרפואה פנימית ואיגוד הרוקחות בישראל, בסיוע חברות התרופות, עובדים קשה במטרה להעלות את המודעות למחלות ריאה, הבנת חשיבות האבחון המוקדם והטיפול הנכון. לנגד עינינו הצורך והחובה להוביל לטיפול טוב ומקיף יותר בסובלים ממחלות ריאה.
נכתב על ידי ד"ר אמיר בר- שי, רופא ריאות בכיר וחוקר מחלות ריאה, בי"ח איכילוב